Spekulace s ukrajinským obilím

Spekulace s ukrajinským obilím

Středoevropští farmáři protestovali proti dovozu levného obilí z Ukrajiny. To ovšem netušili, že nežádají o nápravu oficiální ukrajinské exportní politiky. Obilí v minimální hodnotě přes deset miliard korun se do Evropy totiž během posledních dvou let dostalo díky obrovskému podvodu.
Ukrajinská prokuratura nyní vyšetřuje stovky rumunských, maďarských i českých firem, o kterých panuje podezření, že dopomohli vývozu ukrajinského obilí bez jakýchkoliv dokumentů.
Představitelé agrárních komor z Polska, Maďarska, Slovenska a Česka v dubnu podepsali memorandum, v němž vyzývají Evropskou komisi k zastavení bezcelního dovozu ukrajinského obilí minimálně do období, než jmenované země prodají své staré zásoby. Polsko, Slovensko a Rumunsko dočasně dovoz ukrajinského obilí zakázaly. Ukrajinský prezident tato omezení kritizoval jako ohrožení národní ekonomiky. Novináři z rumunského RISE project, ukrajinské OCCRP a investigace.cz však odhalili, že středoevropské farmáře i ukrajinskou ekonomiku ohrožuje při vývozu obilí zejména ukrajinská korupce.
Velká část tamního obilí byla prodána pochybnými ukrajinskými společnostmi. Podvodná schémata – jimž celní služba nedokázala zabránit – jen v loňském roce připravila Ukrajinu o více než tři miliardy korun.


Celý článek si můžete přečíst
ZDE.