Sklizeň obilovin v Královéhradeckém kraji skončila. Kvalitu ovlivnilo počasí

Sklizeň obilovin v Královéhradeckém kraji skončila. Kvalitu ovlivnilo počasí

Zemědělci v Královéhradeckém kraji mají na většině míst sklizeno. Sklizeno má i Agrodružstvo Lhota pod Libčany na Hradecku.
 

Jak sklizeň hodnotí konkrétně v zemědělském družstvu ve Lhotě pod Libčany? 

„V letošním roce tu sklizeň hodně ovlivnilo počasí. Nejprve bylo dlouhou dobu sucho, potom přímo v době sklizně se to změnilo, obilí do značné míry poznamenala začátkem července vichřice s kroupami, potom zase několik dní deště. Takže bylo také hodně poškozených porostů, které začaly podrůstat a hnít.Počasí se odrazilo na kvalitě obilovin, říká ředitel Agrodružstva Lhota pod Libčany Pavel Veselý: „Protože jsme rannou oblastí, tak ty deště přišly pozdě. A pšenice, ozimé ani jarní ječmeny už tu vláhu nevyužily. Spíš došlo k tomu, že se zhoršila kvalita. V našem případě se snížila vnitřní porostlost. Ty pozdní deště negativně ovlivnily výnos asi o 5 až 10 procent.“

Jak vidí v Agrodružstvu celkový pokles sklizně oproti loňsku? 

Podle Českého statistického úřadu letošní sklizeň obilovin klesne o nějakých 13 procent. V družstvu ve Lhotě pod Libčany jsou s těmi odhady daleko skeptičtější. Zemědělci tu vidí pokles až o 20 procent.

Jak to vypadá v jiných regionech? 

Podle Pavla Veselého, který je mimo jiné také členem Agrární komory, je situace na řadě míst rozdílná. Jsou regiony, kde bude úroda dobrá, ale také regiony, kde plodiny podeschly. 

Tradičně Urbanická brázda, to znamená cesta z Hradce Králové na Prahu po staré státní silnici, tak v jejím okolí budou výsledky spíše hroší. V některých místech podstatně horší, protože jsou to písčité pozemky a deště tu bylo minimálně. V druhé části okresu, to znamená na sever z Hradce Králové na Hořice a z Hradce potom směrem na severozápad na Nový Bydžov, tak tady ty výnosy budou lepší. S výjimkou oblasti okolo Hradce Králové, říká Pavel Veselý: „Směrem na Dolní Přím, Dlouhé Dvory, Nechanice, kde byla vichřice spojená s kroupami bez deště. A některé katastry tady byly v podstatě totálně zlikvidovány. Zejména v okolí Mžan, Dolního Přímu a Nechanic.“ 

Právě tady také Agrární komora řešila otázku nějaké výpomoci státu, protože některé plodiny byly zlikvidované ze 100 procent. Takže to je zatím v jednání.  

Autor: Marika Konárková

Zdroj: www.rozhlas.cz