Semenný rok pomůže přirozené obnově lesů.

Semenný rok pomůže přirozené obnově lesů.

Ministerstvo zemědělství doporučuje jejich vlastníkům zakládání vlastních školek

tisková zpráva MZe, 1.11.2018

Tisková zpráva – Vlastníci lesů si mohou zakládat soukromé školky pro růst mladých stromků. Letos je mimořádně příznivá situace díky silnému semennému roku. Ministerstvo zemědělství (MZe) doporučuje, aby vlastníci využili přirozených schopností lesa pro vlastní obnovu na maximum, a zalesnili tak například plochy zasažené kůrovcovou kalamitou.

Zakládání lesních školek a využití silného semenného roku jsou možnostmi, jak mohou vlastníci obnovovat les, který byl například poničený kůrovcem, a to bez větších nákladů.

„Dozrála semena, letos souběžně u smrku i borovice, protože po několika letech nastal semenný rok. Toho můžou vlastníci lesů využít k přirozené obnově, která je podle lesního zákona jejich povinností. Na vhodných místech mohou připravit půdu na uchycení semen nebo si založit školku pro pěstování sadebního materiálu pro vlastní potřebu. K tomu nepotřebují licenci,“ řekl náměstek Sekce lesního hospodářství MZe Patrik Mlynář.

Sadební materiál mohou i prodávat, k tomu ale musí mít licenci. Bližší informace k sadebnímu materiálu, lesním školkám a získání licence získají na pobočkách Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů a obcích s rozšířenou působností.

Vlastníci lesů se mohou obrátit na své odborné lesní hospodáře, kteří jim poradí, kde a jak vhodnou přípravu půdy využít. Jejich seznam mají příslušné obce s rozšířenou působností.

Přirozenou obnovu na lesních pozemcích nelze dělat živelně bez souhlasu vlastníka lesa a je vždy třeba dodržovat lesní zákon a předpisy pro nakládání s reprodukčním materiálem lesních dřevin.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství