REAKCE VLÁDY NA PŘIPOMÍNKY EVROPSKÉ KOMISE K ČESKÉMU STRATEGICKÉMU PLÁNU

REAKCE VLÁDY NA PŘIPOMÍNKY EVROPSKÉ KOMISE K ČESKÉMU STRATEGICKÉMU PLÁNU


V rámci vypořádání připomínek Evropské komise ke Strategickému plánu společné zemědělské politiky (SZP) se nebude měnit navržená redistributivní platba ve výši 23 % na prvních 150 hektarů každého zemědělského podniku. Včera se na tom shodli předsedové stran vládní koalice.

Již dříve prosadil ministr Nekula navýšení kofinancování Programu rozvoje venkova o 5 miliard korun ročně, další 2 až 3 miliardy korun mají nově směřovat do živočišné výroby a citlivých sektorů.

„Budeme hledat řešení pro podporu malých a středních podniků ve výši dalších dvou až tří miliard korun ročně. Tyto peníze budou primárně určeny podnikům, které se zabývají živočišnou výrobou a produkcí citlivých komodit jako je ovoce, zelenina, chmel či brambory. Plánovaná podpora budeme hledat v oblastech národních dotací, daňových úlev nebo plateb sociálního a zdravotního pojištění. Celková alokace finančních prostředků pro sektor zemědělství tak bude od roku 2023 o sedm až osm miliard korun vyšší než doposud,“ uvedl ministr Nekula.

Celá tisková zpráva ZDE.