Protest zemědělců ve středu nebude, organizátoři ho posunuli na 4. června

Protest zemědělců ve středu nebude, organizátoři ho posunuli na 4. června

V pátek 17.05.2024 rozhodlo představenstvo AK ČR per rollam o zrušení protestů dne 22. května v Praze a jejich posun na nový termín. A to i přesto, že důvody nespokojenosti přetrvávají a ze strany ministra zemědělství a vlády ČR nedošlo k žádným zásadním posunům v pomoci sektoru.

Představenstvo AK ČR výrazně většinovým vyjádřením rozhodlo o zrušení protestní akce dne 22. května, tedy jízdy techniky v Praze a shromáždění zemědělců před Úřadem vlády. Společně deklarovaným požadavkem je, v této napjaté době, upřednostnit další jednání s ministrem zemědělství s cílem situaci společensky nevyhrocovat a upřednostnit klidnou sílu a diplomacii. Pokud však nebudou dosaženy alespoň kompromisní a pro nás přijatelné výsledky, jsou zemědělci připraveni protest uskutečnit v novém termínu.

Velmi silným impulsem ke zrušení akce je nešťastný incident na Slovensku s postřelením premiéra Fica, a tím bohužel zvýšené riziko nějaké neočekávané nešťastné události i v našem případě, kde nejsme ani za pomoci Policie ČR schopni zajistit nejvyšší úroveň bezpečnosti. AK ČR nechce za takové situace jakkoliv podněcovat nepřátelské nálady ve společnosti, a byť jen nepřímo dávat komukoliv příležitost jejich apolitickou akci využít či zneužít.

Souběžně AK ČR požádala ministra zemědělství o schůzku s Prezidiem AK ČR dne 22. května, ke které má příslib a kde při této příležitosti předám společné Prohlášení, které získalo silnou podporu zemědělských organizací, zájmových spolků i partnerů napříč celým sektorem. AK ČR vyjádřilo odkladem protestů dobrou vůli, nyní je řada na vládě ČR.