Projekt Potravina a řemeslo

Projekt Potravina a řemeslo

Regionální agrární komora Královéhradeckého kraje realizuje s finanční podporou Ministerstva zemědělství projekt Potravina a řemeslo. Tento projekt si klade za cíl prostřednictvím organizované výchovy na školách prohloubit znalosti dětí o zemědělství a potravinářské výrobě, seznámit je s tradičními řemesly a případně ovlivnit jejich rozhodování o budoucí profesi. Na maketách domácích zvířat se například naučí, jak se jmenují jednotlivé části těl zvířat, kde jsou ustájeny, čím se živí, jak se liší názvy samce od samice a mláděte, jejich životní fáze, jak se zpracovává nejen maso, ale i vedlejší produkty — kůže, vejce, mléko, sádlo, lůj a další. Pomocí obrazových publikací, maket a vzorků budou dětem vysvětleny např. rozdíly mezi druhy obilí, dále jaký je rozdíl mezi ovocem a zeleninou a jejich další využití v potravinářské výrobě. Pomocí kvízů či poznávacích testů si budou moci ověřit svoje znalosti o této oblasti. Ve spolupráci s chráněnou dílnou bude součástí i ukázka řemesla. Prostřednictvím prezentace prvovýroby s ochutnávkou výrobků je podporována regionální výroba v kraji.

Prezentace projektu ve školách začíná 3. 11. v základní škole Trutnov. V Hradci Králové bude projekt probíhat v pronajatých prostorách na Velkém náměstí. Účastníky jsou ZŠ Habrmanova, ZŠ A MŠ Prointepo, ZŠ Štefánikova a MŠ Nový Hradec Králové. V dalších okresech pak budou navštíveny školy ZŠ Hořice a MŠ Heřmanice.

V rámci projektu probíhá i soutěž o zajímavé ceny. Informace jak k soutěži, tak k celému projektu naleznete na www.remesloapotravina.cz.