OPATŘENÍ PROTI COVIDU PLATNÁ OD 9.7.2021:

OPATŘENÍ PROTI COVIDU PLATNÁ OD 9.7.2021:

OPATŘENÍ PROTI COVIDU PLATNÁ OD 9.7.2021:

 

Ochrana dýchacích cest

Respirátor, nanorouškA nebo šátek z nanomateriálu  – JIŽ NYNÍ pouze ve veřejných vnitřních prostorách (obchody apod.) a v MHD.

Služby a kultura

Do restaurace, kina či na koncert – prokázání bezinfekčnosti, bezinfekčnost nemusí prokázat lidé 14 dní po kompletním očkování
Prokázání bezinfekčnosti =  prokázat, že je maximálně 180 dnů po nákaze koronavirem, nebo předložit platný test. U antigenních testů nesmí být starší 72 hodin, u PCR testů je pak platnost 7 dnů.

 

Návrat z dovolené

Nově je potřeba absolvovat test při návratu z jakékoliv země světa, i z těch takzvaně zelených, tedy s malou mírou rizika.
Zelené a oranžové země:  vyplnit příjezdový formulář a mít buď maximálně 48 hodin starý antigenní test, či maximálně 72 hodin starý PCR test. „Test může proběhnout před příjezdem nebo nejpozději 5 dnů po příjezdu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Osvobozeni od testu jsou lidé s více jak 14 dnů starým plným očkováním či lidé, kteří v uplynulých 180 dnech covid-19 prodělali. Příjezdový formulář vyplnit musí.

U červených a tmavě červených zemí stále platí i 5 dnů samoizolace následovaných PCR testem.

Novinkou je, že každý, kdo se vrátí ze zahraniční dovolené, se bude moct vrátit do práce pouze v případě, že zaměstnavateli předloží negativní test. Bez něj ho zaměstnavatel nesmí vpustit na pracoviště. V případě návratu ze zemí s nízkým a středním rizikem bude možné do doby prokázání se negativním testem docházet, avšak pouze v respirátoru.

Obchody

Do obchodu je nutné vstupovat v respirátoru třídy minimálně FFP2 nebo obdobné ochraně dýchacích cest (nanorouška, nanošátek). 10 m2/osobu zůstává.

 

Informace vlády  ZDE.