Odhad sklizně ovoce pro rok 2020

Odhad sklizně ovoce pro rok 2020

Zdroj: ÚKZÚZ 23.06.2020

Tisková zpráva – Z prvních zpracovaných odhadů sklizně ovoce evidovaných v Registru sadů ÚKZÚZ vyplývá, že letos na tom budou nejlépe švestky, naopak sklizeň meruněk bude výrazně pod pětiletým průměrem.

Odhad sklizně k 15. 6. 2020 v případě jabloní činí 11 232,37 tun, což je 88 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. V produkčních jabloňových sadech se stále nejvíce pěstuje odrůda Golden Delicious, jejíž průměrný výnos se za poslední rok navýšil přibližně o čtvrtinu a druhou nejpěstovanější je odrůda Gala.

U hrušní je úroda na 94 % pětiletého průměru, což činí 6 396,96 tun. Nejpěstovanější odrůdou je Konference ačkoli zaznamenala za poslední sledované období mírný pokles. Odrůda Lucasova zaujímá druhé místo a nejvyšší nárůst je u odrůd Williamsova a Williamsova červená, jejichž průměrný výnos vzrostl přibližně o jednu třetinu.

Větší výkyvy jsou zřejmé v jednotlivých regionech, kdy zejména na Jižní Moravě došlo k vysokému poškození zejména třešní a meruněk působením pozdních jarních mrazů. Pozdní jarní mrazy ovlivnily i jádroviny, zejména pokud jde o kvalitu plodů. Odhad sklizně švestek činí 8389,3 tun, což je 105 % pětiletého průměru, tento odhad je však nižší než v roce 2019, naopak odhad sklizně meruněk činí 525,25 tun což je pouhých 34 % pětiletého průměru tohoto druhu.

V prvních dvou červnových dekádách se na území ČR vyskytly extrémní úhrny srážek místy provázené krupobitím. Z tohoto důvodu lze očekávat pokles výnosů a kvality produkce, což se může projevit již v odhadu sklizně jádrovin k 1. 9. 2019.

 

Ivana Kršková, tisková mluvčí