Nejlepší myslivecký rok v historii: efektivně se daří snižovat stavy divokých prasat.

Nejlepší myslivecký rok v historii: efektivně se daří snižovat stavy divokých prasat.

Zdroj: Tisková zpráva Mze

Nejlepší myslivecký rok v historii: efektivně se daří snižovat stavy divokých prasat. Pomohla tomu podpora Ministerstva zemědělství
 

Tisková zpráva – Nejúspěšnější lovecký rok v historii mají za sebou čeští myslivci. Oproti předchozímu období, kdy bylo uloveno přes 137 tisíc prasat, se v posledním mysliveckém roce (tj. od 1. 4. 2019 do 31. 3. 2020) podařilo ulovit o zhruba 100 tisíc kusů prasat divokých více, tedy 239 818 kusů. Údaje dnes potvrdil Český statistický úřad. Jedním z důvodů nárůstu lovu je i zavedení příspěvků na snižování počtu divočáků, které v roce 2018 zavedlo Ministerstvo zemědělství (MZe).

„Podpora, kterou jsme koncem předminulého roku zavedli, se osvědčila. Myslivcům vyplácíme dva tisíce korun za každé prase zastřelené nad tříletý průměr ulovených prasat v dané honitbě. Příspěvkem jsme chtěli motivovat myslivce k lovu a ochránit tak zemědělské plodiny před škodami, které na nich způsobují prasata divoká. Lov divokých prasat je náročný mimo jiné i časově, také proto jsme se rozhodli myslivcům poskytovat finanční odměnu,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V roce 2019 bylo vyplaceno 12,1 milionu korun za 6050 kusů prasete divokého. Tento finanční nástroj přispěl k téměř 75% nárůstu počtu ulovených prasat divokých za poslední myslivecký rok.

MZe chce i nadále podporovat redukci stavů černé zvěře, a tím snižovat škody na zemědělských plodinách a pozemcích. Snižování počtu prasat divokých je také prevencí před africkým morem prasat. Tato nebezpečná choroba se sice v České republice od jara 2019 nevyskytuje, ale v některých sousedních státech se stále šíří. Proto bude Ministerstvo ve vyplácení zástřelného pokračovat.

Finanční odměna není jediný způsob, jak MZe usiluje o snížení stavů černé zvěře. Už od roku 2016 umožnilo legislativní změnou lovit prasata celoročně. Přispívá také na pořízení a instalaci odchytového zařízení, a to částkou 16 tisíc korun na jeden lapák. Od září začne poskytovat podporu až 40 tisíc korun na pořízení chladicího zařízení pro uchování ulovené zvěře. Chladicí zařízení dá myslivcům možnost nabídnout zvěřinu, jako kvalitní a přírodní surovinu, k prodeji.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství