Ministr žádá o pomoc pro ovocnáře Evropskou komisi

Ministr žádá o pomoc pro ovocnáře Evropskou komisi

„Českou republiku zasáhly v minulém týdnu mrazy, na které se nikdo z pěstitelů nemohl připravit. Kvůli teplému počasí v březnu byla vegetace o měsíc napřed, potom ale nepřišly tradiční jarní mrazíky, se kterými se dá bojovat nebo využít standardní nástroje pojištění. V podstatě se na několik dní vrátilo zimní počasí s celonočními mrazy. Takovou katastrofu v České republice nepamatujeme od roku 1929, na většině území Čech přišli ovocnáři o veškerou úrodu a v letošním roce nesklidí žádné ovoce. Stejné mrazy postihly i několik dalších evropských zemí, proto jsem Evropskou komisi vyzval, aby v této krizové situaci pomohla pěstitelům finančními prostředky ze zemědělské rezervy,“ řekl ministr Výborný
Jen v České republice jsou první odhady škod v ovocných sadech více než 1 miliarda korun (40 milionů EUR), ve vinohradech jsou škody dokonce přes 2 miliardy (80 mil. EUR). Pěstitele ovoce tak nyní čeká rok a půl nákladů bez jakýchkoli příjmů.
„Právě i pro tyto situace zemědělská rezerva existuje a Komise by ji podle nás měla využít. S komisařem Wojciechowským jsem se dohodl, že v nejbližších dnech odešleme oficiální žádost o pomoc s přesným vyčíslením rozsahu katastrofy,” dodal ministr Výborný.

Celou zprávu najdete ZDE.