Informace z portálu Intersucho z týdne 30.6. – 7.7.2019, shrnutí

Informace z portálu Intersucho z týdne 30.6. – 7.7.2019, shrnutí

Shrnutí: 
V uplynulém týdnu (30.6 – 6.7.2019) jsme byli hlavně pod vlivem tlakové výše a to přineslo jen omezené množství srážek. Prakticky jediným srážkovým dnem bylo pondělí. V další dny byly srážky jen velmi lokální a slabé. Nejvíce srážek spadlo v pásu od jižních Čech po Pardubice a pak na východ až k hranicím se Slovenskem a na celém jihovýchodě jižní Moravy. Úhrny byly většinou okolo 15 mm/týden. V lokálních bouřkách pak spadlo i více než 40 mm. Tento pátek by měl vrcholit rozsah sucha na území republiky, kdy výjimečné až extrémní sucho se může vyskytovat až na 80 % území. Díky víkendovým dešťům se nám zlepší výrazně situace v povrchové vrstvě, ale v hlubších vrstvách bude panovat dále výrazné sucho. 
Aktuální intenzita sucha:  K prohloubení sucha došlo na prakticky celém území republiky v povrchové i hlubší vrstvě půdy. Nejvýrazněji tuto změnu pozorujeme v Čechách a ve Slezsku. Kategorii sucha S5, tedy extrémní sucho aktuálně pozorujeme téměř na 50 % území (oproti minulému týdnu došlo k nárůstu o 20 %). Výrazné a výjimečné sucho pak na necelých 38 % území. 
Nejvýrazněji se sucho, kvůli nedostatku srážek v minulém týdnu, projevuje v povrchové vrstvě půdy do 40 cm. 
Deficit: Prohlubování deficitu půdní vláhy i nadále pokračuje. Druhý týden v řadě vidíme výraznou negativní změnu jak v povrchové tak hlubší vrstvě půdy.
V povrchové vrstvě půdy (0 – 40 cm) došlo k nejvýraznějšímu zhoršení především ve Slezsku, ve Frýdlantském výběžku a v Krkonoších.
V hlubší vrstvě (0 – 100 cm) došlo také ke zhoršení situace a nejhorší stav pozorujeme v oblasti střední Moravy, Slezska a také severozápadně od Prahy. Aktuální vývoj je nadále znepokojivý v kontextu uplynulých let, kdy byl půdní profil v některých oblastech pouze v jedné sezóně ze tří nasycen dostatečně. 
Dopady na vegetaci:  Srážky v průběhu května a návrat vyšších teplot vedl ke zlepšení stavu vegetace, která je aktuálně na většině území mírně v lepší kondici, než je obvyklé v tuto roční dobu. Oproti předcházejícímu týdnu došlo k mírnému zlepšení kondice vegetace zejména na Moravě a v Polabí. 
Dopady na zemědělství:  Zprávy 311 zpravodajů ze 67 okresů dokládají pozorované/očekávané propady výnosu hlavně u obilovin, řepky a okopanin. Respondenti vnímají negativní vodní bilanci, která je za poslední 3 měsíce hlášena velkou částí zpravodajů.
Největší dopady sucha jsou zpravodaji hodnoceny v okresech Litoměřice, Louny, Most, Benešov a Plzeň-jih. 
Situace ve střední Evropě: V podstatě na celém území střední Evropy došlo v mezi-týdenním porovnání k mírnému zhoršení půdní vláhy. Nejvýrazněji lze tuto změnu pozorovat severně od ČR a v okolí Jadranského moře. Nejnižší hodnoty indexu pozorujeme na Jadranském a Černém pobřeží a také v severní Itálii.
Lepší než obvyklou kondicí vegetace nacházíme aktuálně na jihovýchodě území. Mezi oblasti, které vykazují výrazně horší kondici vegetace než je obvyklé, patří části Braniborska, východ Bavorska, východ Polska a sever Itálie a sucho zasahuje i Pobaltí. Mezi-týdně se kondice vegetace zlepšila zejména ve středu a na západě domény (Česko část Maďarska, Rakousko i Slovinsko). Na druhé straně ke zhoršení oproti minulému týdnu došlo na severozápadě sledovaného území a severovýchodě Polska. Nicméně kondice vegetace ještě nezahrnuje dopady vysokých teplot z posledních 2 týdnů.
Podrobná informace: https://www.intersucho.cz/cz/mapy/intenzita-sucha/7-cervenec-2019/