INFORMACE K ŘEŠENÍ KALAMITNÍHO VÝSKYTU HRABOŠE POLNÍHO

INFORMACE K ŘEŠENÍ KALAMITNÍHO VÝSKYTU HRABOŠE POLNÍHO

1) Aplikace rodenticidů

Nejpozději tři dny před plánovanou aplikací přípravků na ochranu rostlin za účelem hubení hlodavců (rodenticidů) v souvislosti s přemnožením populace hraboše polního, má uživatel pozemku povinnost poslat na ÚKZÚZ oznámení (dle § 51 odst. 1 písm. b) zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů). Od účinnosti novely rostlinolékařského zákona (od 1.7.2023) je stanoveno oznamovat plánovanou aplikaci rodenticidů na všech pozemcích (bez ohledu, zda je či není pozemek součásti honitby), a to pouze ÚKZÚZ.

2) AOPK

Žádosti o náhrady újmy za ztížené hospodaření dle § 58 zákona č. 114/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se podávají na AOPK. 

AOPK si může vyžádat spolupráci s ÚKZÚZ ve sporných případech, kdy je třeba určit původce poškození. Pro takové případy ÚKZÚZ doporučuje žadatelům postupovat dle metodiky.

3) SZIF

Ohlášení vyšší moci – výjimečných okolností (dále jen „OVM“) z důvodu nadměrného výskytu hraboše polního v případě nezasetí plodiny nebo v případně zasetí a použití rodenticidů z důvodu nevzejití porostu, musí být oznámeno Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu, více se dozvíte v informaci SZIF

Kompletní informaci k řešením v jednotlivých případech najdete ZDE.