Dotace na zmírnění škod jarními mrazy

Dotace na zmírnění škod jarními mrazy

Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených jarními mrazy na ovocných kulturách a v lesních školkách v dubnu a v květnu 2017.

Ovocnáři a lesní školkaři dostanou částečnou náhradu za letošní mrazy. Ministerstvo zveřejnilo „Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených jarními mrazy na ovocných kulturách a v lesních školkách v dubnu a v květnu 2017“.

25. 9. 2017 vláda ČR odsouhlasila materiál o kompenzacích za následky letošních mrazů, předložený ministrem Marianem Jurečkou. Ovocnáři a lesní školkaři dostanou jako náhradu za úrodu, která pomrzla v dubnu a květnu, celkem 208 milionů korun. V návaznosti na Usnesení vlády ČR ze dne 25. 9. 2017 č. 701 jsou zveřejněny „Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených jarními mrazy na ovocných kulturách a v lesních školkách v dubnu a v květnu 2017“.

Ministerstvo připravilo na zmírnění škod letošními jarními mrazy dva dotační programy v rámci národní podpory dle notifikovaného Rámcového programu pro řešení rizik a krizí v zemědělství. Na kompenzaci budou mít nárok ovocnáři a lesní školkaři, kteří utrpěli ztráty převyšující 30 % obvyklých tržeb v porovnání s průměrem předcházejících tří let nebo za průměr posledních pěti let, do kterých se ale nezapočítá nejvyšší a nejnižší roční produkce. Nezbytná podmínka dle Rámcového programu stanoví, že celková výše podpory nesmí přesáhnout 80 % skutečné výše škody.

V rámci dotačního programu M.1. bude podpora poskytnuta ovocnářům, a to v členění na podprogram pro pěstitele letních druhů ovoce (podprogram M.1.1.) a podprogram M.1.2. pro pěstitele jablek a hrušek. Na základě požadavku Ovocnářské unie ČR je letos pro ovocnáře připravena zjednodušující varianta- dotační podprogram M.1.4. v režimu de minimis. Pro lesní školkaře je připraven dotační program M.2.

Termín příjmu žádostí pro program M.2. a podprogramy M.1.1. (letní ovoce) a M.1.4. (de minis) je Zásadami stanoven od 15. do 29. ledna 2018. Všem potencionálním žadatelům o dotace se doporučuje seznámit se s výše uvedenými Zásadami a s ohledem na plánované období podávání žádostí na příslušné pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu (dále jen SZIF) již nyní začali shromažďovat potřebné doklady, kterými bude nutné prokázat výši škody. V nejbližší době na webových stránkách Ministerstva zemědělství a SZIF bude uveřejněn také manuál pro žadatele a modelové příklady výpočtu dotace, na kterém si žadatelé budou moci prakticky vyzkoušet stanovený postup prokazování škody a navazující výpočet požadavku na dotaci.

Celý text Zásad i s přílohami lze stáhnout v příloze pod textem či v odkazu: https://www.szif.cz/cs/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fzpravy%2Fnarodni_dotace%2Frizika%2F1509025578079.pdf

Zdroj: www.szif.cz