5. kolo Programu rozvoje venkova startuje

5. kolo Programu rozvoje venkova startuje

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) od zítřka přijímá žádosti k 5. kolu Programu rozvoje venkova 2014–2020 (PRV). Podzimní kolo podpoří investice do zemědělských, lesnických i potravinářských podniků, ale také inovace a projekty spolupráce za 3,2 miliardy korun. Zájemci o dotace mohou žádat na projekty v rámci jedenácti operací.

Termín pro příjem žádostí je od 10. října 8 hodin do 30. října 2017 13 hodin, zájemci je mohou podávat pouze elektronicky prostřednictvím Portálu farmáře. Na projekty podzimního kola je připravena částka 3,2 miliardy korun. 

V 5. kole příjmu žádostí dochází ke změně některých podmínek. Novinkou společnou pro všechny operace je například zkrácení lhůty na zveřejnění seznamu žádostí podle kategorií Doporučen, Nedoporučen a Náhradník, a to dokonce o 2 týdny. Žadatelé tedy budou do 13. listopadu 2017 vědět, jak dopadli. Další podstatnou skutečností je zjednodušení a vyjasnění řady preferenčních kritérií a tam, kde kritéria nebyla v minulosti účinná, došlo dokonce k jejich úplnému vypuštění (např. u operace 4.1.1 jich bylo odstraněno 12 a zásadně bylo upraveno preferenční kritérium týkající se ochrany zemědělského půdního fondu). Příjemnou novinkou v rámci operace 4.2.1 je jistě nový záměr c), ve kterém mohou žádat pekaři a cukráři. U operace 16.2.2 žadatelé nově předkládají přílohy k Žádosti o dotaci již s podáním žádosti, čímž se zkrátí lhůta na administraci. Souhrn všech změn pro podzimní kolo PRV je k dispozici na www.szif.cz, stejně tak zde žadatelé najdou Pravidla pro poskytování dotace a postup pro vygenerování a zaslání žádosti. Na Portálu farmáře jsou zároveň v instruktážních listech v záložce Ke stažení uvedeny podrobnosti týkající se vyplnění a podání žádosti.

V případě dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla 222 871 871, nebo e-mailu: info@szif.cz.

V PRV 2014–2020 byly v rámci projektových opatření doposud vyplaceny více než 2 miliardy korun. 

Přehled operací včetně alokovaných částek  naleznete v odkazu: https://www.szif.cz/cs/CmDocumentrid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fzpravy%2Fprv2014%2Faktuality%2F1507538649705.pdf

Zdroj: www.szif.cz