Inovace ve faremním zpracování mléka na sýry a kysané mléčné výrobky
Níže najdete ke stažení závaznou přihlášku na semináře o inovacích ve faremním zpracování mléka na sýry a kysané mléčné výrobky.
INOVACE VE FAREMNÍM ZPRACOVÁNÍ MLÉKA
NA SÝRY A KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY
PŘEDNÁŠÍ:
Ing. Alena Saláková, Ph.D.
ÚSTAV TECHNOLOGIE POTRAVIN AGRONOMICKÁ FAKULTA
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ
- Právní předpisy ČR a EU v oblasti bezpečnosti potravin.
- Zavedení a řízení systému bezpečnosti potravin podle zásad HACCP.
- Zásady správné výrobní a hygienické praxe.
- Požadavky na mléko pro výrobu sýrů.
- Vliv pasterace na výrobu sýrů.
- Jednotlivé technologické operace při výrobě sýrů.
- Úprava mléka před sýřením.
- Syřidla a sýření mléka. Stanovení syřitelnosti a dávky syřidla.
- Solení sýrů.
- Zrání sýrů.
- Technologický postup výroby čerstvých sýrů.
- Praktická výroba čerstvého sýru.
- Požadavky na mléko pro výrobu kysaných mléčných výrobků.
- Vliv pasterace na výrobu kysaných mléčných výrobků.
- Čisté mlékařské kultury, jejich hodnocení a práce s čistými mlékařskými kulturami.
- Smetanový zákys. Využití v mlékárenských technologiích.
- Jogurtová kultura. Výroba jogurtů.
- Acidofilní kultura. Výroba acidofilního mléka.
- Kefírová kultura. Výroba kefíru.
- Hodnocení kvality kysaných mléčných výrobků.
- Technologický postup výroby jogurtu.
- Technologický postup výroby kefíru.
- Technologický postup výroby kyšky.
Teoretické vyučování bude doplněno na dvou místech o exkurzi do faremní mlékárny.